MENIU PRINCIPAL
Pagina de start Despre biodiesel Plantele oleaginoase Legislatie Servicii Regulament Bursa Contact
ACCES BURSA
OFERTE NOI
CUMPARARE GLICERINA REZIDUALA
Wanted Produse secundare (12.01.2017)
CRUDE DEGUMED RAPESEED OIL
For Sale Biodiesel (11.12.2016)
Cumpar ulei vegetal uzat
Wanted Ulei vegetal (09.04.2016)
Ulei In
For Sale Ulei vegetal (11.01.2016)
Achizitie BioDiesel (CDRO)
Exchange Biodiesel (10.01.2015)


 
= Ad with Photo
Culturile de soia PDF Imprimare E-mail
Scris de Administrator   
luni, 22 mai 2006

Tehnologia culturii de soia      

Importanta culturii si aria de raspandire        

    Soia este o cultura de o importanta deosebita pentru omenire datorita continutului mare in substante proteice peste 40% si 17 - 25% ulei.
    Proteinele au o valoare alimentara si furajera deosebita iar in ceea ce priveste productia mondiala de ulei, soia ocupa locul I.
    Soia este una din culturile agricole cele mai raspandite in lume ocupand o suprafata de peste 60.000.000 ha si cu o productivitate foarte ridicata. Cea mai mare suprafata este in S.U.A. cu aproximativ 25.000.000 ha si o productie de 28 q/ha. Cea mai mare productie se obtine in Italia - 31 q/ha.
    In Romania s-au cultivat pana in 1989 suprafete mari (300.000 400.000 ha), dar in prezent suprafata s-a redus la 50.000 70.000 ha.

Sistematica. Soiuri. Soia. (Glycine max (L) Merrill, sin Glycine hispida (Monech) Max        

    Soiurile de soia cultivata in tara noastra apartin subspeciei manshurica Enk, cu forme erecte rezistenta la cadere.
    In functie de perioada de vegetatie stabilita pe baza reactiei la fotoperiodism si temperatura in S.U.A. si Canada soiurile de soia s-au clasificat in 10 grupe de maturitate ( 00, 0, I, II VII ), mai recent in 13 grupe. In tara noastra soiurile sunt cuprinse in lista oficiala (1996) conform clasificarii facute de S. Dencescu in grupele 000 II (cinci grupe).
    Soiul Condor este un soi semitardiv din grupa II de maturitate, prezinta o forma rezistenta la cadere, plantele avand o inaltima cuprinsa intre 110 115 cm. Florile sunt de culoare violaceuinchis, perisorii fiind de culoare gri. Boabele sunt de marime mica spre mijlocie (MMB = 140 165 g), galbene, cu buna rezistenta la spargere, cu hilul de culoare galbena. Insertia primei pastai la 13-15 cm de la nivelul solului. Soiul Condor prezinta o buna rezistenta la atacul de Peronospora manshurica. Are o productivitate ridicata cu un potential genetic de peste 5,5 t./ha, mai ales in conditii de irigare. Densitatea optima de semanat este 450.000 boabe germinabile la ha.
    Pentru a se putea interveni cu erbicid pe baza de Glyphosat propunem a se cultiva soiuri timpurii, de tip "Romanesc 99" care se pot semana dupa 1 mai, erbicidul fiind aplicat inainte de semanat daca buruienile sunt rasarite. Soiul "Romanesc 99" este un soi cu perioada de vegetatie de 105 - 107 zile, cu o ramificare foarte buna si o productivitate foarte buna. Este destul de rezistent si nu cade.


      Particularitatile biologice        

    Semintele de soia germineaza epigeic. Cantitatea de apa necesara germinatiei este 150% din greutatea semintelor.
    Sistemul radicular este dezvoltat in functie de particularitatile soiului, de textura solului, de umiditatea acestuia si de gradul de fertilitate.
    Radacinile patrund pana la 130-140 cm in functie de tipul de sol.
    Pe radacini se formeaza nodozitati numai daca semintele se bacterizeaza inainte de semanat cu bacterii fixatoare de azot specifice culturii de soia.
    Tulpina de soia este erecta, mai mult sau mai putin ramificata, in functie de soi si de spatiul de nutritie.
    Exista trei tipuri de tulpini: cu crestere determinta, crestere nedeterminata si intermediara.
    Suprafata de asimilare variaza in functie de soiul cultivat si oscileaza intre 30.000-40.000 m2/ha. Soia este planta autogama, inflorirea dureaza intre 15-40 zile, in functie de soi.
    Fructul este o pastaie si cuprinde 2-3 boabe.
    Samanta are tegumentul gros, greu permeabil, MMB variaza intre 50 400 g.
    In conditiile din tara noastra in primele 50 zile, plantele au o crestere inceata, plantele fiind puternic expuse imburuienarii.
    Soia face parte din grupa plantelor cu cerinte mari fata de temperatura. Germineaza la 7 8° C si necesita pentru rasarit 110 130° C. Cerintele termice ale soiurilor de soia (>10&degC) se incadreaza in:

 • soiuri foarte precoce 1000 1150&degC
 • soiuri tardive 1400 1500&degC

    In Dobrogea, soiurile timpurii parcurg perioada de vegetatie in 110 zile, iar cele tarzii in 150 zile.
    Soia are in tara noastra mai multe zone ecologice:

 • Zona foarte favorabila: in partea de vest a tarii (Caras, Timis, Mures, Campia Crisurilor si Somesului), in Moldova (Bazinul Jijiei, Lunca Siretului), in Transilvania (Vaile Muresului si Tarnavelor).
 • Zona favorabila: in sudul tarii

    In functie de factorul termic s-au stabilit 5 zone de favorabilitate:

 • Zona 1: Sud, Sud-Est 1600 1750&degC
 • Zona 2: Campia Banatului si Crisanei 1400 1600&degC
 • Zona 3: in partea de nord a Campiei Romane 1400 1600&degC
 • Zona 4: estul Moldovei si nord-vestul Transilvaniei 1200 1400&degC
 • Zona 5: Transilvania si NE tarii 1100 1200&degC.


      Rotatia        

    Este o planta putin pretentioasa fata de planta premergatoare. Dupa grau se observa o tendinta vadita de crestere a productiei in comparatie cu plantele tarzii. Dupa plantele cu boli comune trebuie corectata amplasarea in asa fel incat planta premergatoare sa inlature posibilitatea infectiilor.


      Fertilizarea        

    Soia este o mare consumatoare de substante fertilizante si in special de azot.
    Fertilizarea organica nu este indicata.
    Fertilizarea cu fosfor se urmareste administrarea unei cantitati de 30 Kg/ha pentru fiecare T de boabe ce se urmareste a se obtine. Se aplica inainte de aratura sau daca se folosesc ingrasaminte complexe inainte de pregatirea patului germinativ.
    Fertilizarea cu potasiu este strict necesara si se utilizeaza in doze de 40 60 Kg/ha K2O. Aplicarea la fel ca la fosfor.
    Fertilizarea cu azot se aplica in timpul vegetatiei in perioada de la 1 2 frunze trifoliate pana la inflorit. Ingrasaminte se pot aplica in timpul prasilelor in functie de numarul plantelor cu nodozitati si procentul de nodozitati pe plante.
    Ingrasamintele cu azot se aplica cu ajutorul fertilizatoarelor montate pe cultivatoare.
    Rezultate excelente se obtin cu ajutorul ingrasamintelor foliare complexe cu microelemente care contin in afara de NPK, zinc, magneziu, fier, bor, cobalt, substante indispensabile productiei de soia. Mentionam ca fertilizarea foliara nu influenteaza in nici un fel formarea nodozitatilor pe radacini ci doar contribuie la cresterea accesului substantelor fertilizante. Aplicarea acestuia se face concomitent cu aplicarea tratamentului de combatere a buruienilor. La fiecare stropire se aplica 10 Kg/ha Polyfeed 19-19-19+2%Mg0+9 microelemente.Trebuiesc aplicate 2-3 tratamente.Sporul de productie la soia este foarte mare ca urmare a aplicarii ingrasamantului foliar si prezinta si un procent mai ridicat de proteine si ulei in boabe.


      Lucrarile solului        

    Soia are cerinte moderate fata de adancimiea de afanare a solului, dar este foarte pretentioasa la nivelarea terenului si calitatea patului germinativ.
    Lucrarea de baza a solului se executa prin aratura de vara sau toamna la adancimea de 20-25 cm in agregat cu grapa stelata. Aratura se intretine cu grapa cu discuri.
    Nivelarea terenului se face concomitent cu lucrarea de discuire a araturii prin atasarea lamei de nivelare la grapa cu discuri.
    Pregatirea patului germinativ urmareste mobilizarea si maruntirea solului pe adancimea de semanat, distrugerea buruienilor rasarite sau lastarite, incorporarea erbicidului si pastrarea apei in sol. Lucrarea se executa cu combinatorul prin 1-2 treceri.


      Samanta si semanatul        

    Samanta trebuie bacterizata cu Rhizobium japonicum.
    Bacterizarea semintei contribuie la fixarea pe cale simbiotica a 80 170 Kg. N/ha.
    Pentru bacterizare se foloseste biopreparatul Nitragin soia, fabricat pe suport de agar-agar si se utilizeaza in doza de 4 flacoane pentru cantitatea de samanta necesara la suprafata de 1 ha.
    Epoca de semanat este foarte importanta pentru cultura de soia. Ea se declanseaza cand in sol se realizeaza minim 7 8&degC ceea ce corespunde temperaturii medii zilnice de 14 - 15&degC.
    Adancimea de semanat se realizeaza la 3-4 cm adancime.
    Distanta intre randuri se va asigura in functie de gradul de infestare cu buruieni si metodele de combatere utilizate.
    Semanatul se executa in benzi de 3 x 45 cm cu intervale de 60 cm intre benzi pe urmele rotilor tractorului.
    Densitatea optima a semintelor la semanat va fi de 500-550 mii boabe germinabile/ha, iar la recoltare sa se ajunga la 400-450 mii plante/ha, soiul Condor fiind semitardiv se recomanda limitele minime.


      Lucrari de intretinere a culturii        

    Combaterea buruienilor cele mai eficiente masuri se obtin prin utilizarea metodei de combatere integrata.
    Se adopta masuri de amplasare a culturii care lasa terenul curat de buruieni; pentru aceasta cerealele paioase sunt cele mai bune premergatoare.
    Este foarte indicat ca pe solele care prezinta un grad ridicat de infestare cu buruieni perene (costrei, palamida, susai, volbura) sa se faca combaterea acestora in miristea de grau, in vara precedenta, inainte de aratura utilizand 4 l/ha produs pe baza de gliphosat.
    In acest fel rezerva de buruieni perene, dar si anuale este redusa simtitor, urmand ca, prin lucrari de intretinere si aplicare a erbicidelor in cursul perioadei de vegetatie sa se asigure o cultura de soia libera de buruieni.


      Scheme de erbicidare la cultura de soia din culturi conventionale        

Strategia 1.

    Culturi infestate cu specii de buruieni mono si dicotiledonate anuale (sunt absente speciile: Solanum nigrum, Abutilon theophrasti si Xantium strumarium).
Se aplica un amestec dintre erbicidul GUARDIAN 1,5 l/ha + 0,25 kg/ha SENCOR.
Tratamentul se aplica preemergent inainte sau dupa semanat.

Strategia 2.

    Culturi infestate cu specii de buruieni mono si dicotiledonate anuale inclusiv Solanum nigrum, Abutilon theophrasti, Xantium strumarium)
Se aplica preemergent un gramincid GUARDIAN 1,75 2,5 l/ha inainte sau dupa semanat.
Tratamente in vegetatie cu PIVOT 0,5 0,75 l/ha sau GALAXY 2 l/ha. In cazul de reinfestare, se poate aplica a doua oara.
Primul tratament se aplica cand soia are cel putin 1 2 perechi de frunze adevarate, iar buruienile sa fie rasarite si foarte tinere.
Al doilea tratament se aplica la reinfestare maxim dupa 3 4 saptamani, iar buruienile sunt de asemenea foarte tinere.

Strategia 3.

    Culturi infestate cu buruieni mono si dicotiledonate perene (Sorghum halepense din rizomi)
Se aplica un tratament preemergent cu GUARDIAN 1,75 2,5 l/ha inainte sau dupa semanat pentru combaterea buruienilor graminee anuale.
Se aplica un tratament postemergent cu PIVOT 0,5 0,75 l/ha sau GALAXY 2 l/ha pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale.
Se aplica un tratament postemergent pentru combaterea buruienilor monocotiledonate perene cu GALLANT SUPER 1 1,5 l/ha; produsul nu este compatibil.
    Cirsium arvense din rizomi, Sonchus poligom, Convolvulus arvensis se utilizeaza erbicidul Lontrel 300 in doza de 0,3 l/ha.

Strategia 4.

    Pentru imburuienare foarte complexa.
Se seamana un soi semitimpuriu (Romanesc 99) la data 1 5 mai 2003.

 • Pe terenurile unde rasar buruienile se aplica un tratament cu GLYFOSAT 3 l/ha.
 • Se aplica un amestec tankmix GUARDIAN 1,5 l/kg si SENCOR 0,2 kg/ha preemergent inainte sau dupa semanat.
 • In caz ca apar buruieni dicotiledonate rezistente la SENCOR se aplica postemengent un tratament cu GALAXY 2 l/ha.
 • Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate perene se aplica un tratament cu GALLANT SUPER 1 1,5 l/ha.

In toate cele 3 strategii anterioare buruienile dicotiledonate perene (Cirsium arvense, Sonchus arvense si Convolvlus) nu sunt combatute de erbicide, din aceasta cauza semanatul se va face dupa schema 70-45-45-45-70 pentru a se putea efectua 1 2 prasile mecanice. De asemenea nu sunt combatute stuful si papura.
In strategia 4, spre deosebire de primele 3 strategii sunt combatute buruienile dicotiledonate perene (Cirsium arvense, Sonchus arvense, Polygonum convolvulus) care sunt rasarite inainte de semanat si distruse de tratamentul cu GLYFOSAT. Sunt de asemenea combatute trestia si papura care revine pana la 1 mai. Din aceasta cauza numai pentru strategia 4 se poate insamanta soia la 30 cm intre randuri, pentru celelalte strategii semanatul trebuie facut dupa schema 70-45-45-45-70.


      Prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor        

    Se recomanda respectarea cu strictete a elementelor tehnologice: rotatie, epoca de semanat, densitate, combaterea buruienilor.
    In vederea reducerii pierderilor cauzate de patogenii de sol (Fusarium spp, Pythium de bavyanum) se recomanda tratarea semintei cu Orius TS 1,5 Kg/t.
    Pentru combaterea paianjenilor (Tetranychus urticae) se foloseste un acaricid care se aplica la aparitia daunatorului.
    De mentionat ca daca se fac irigarile corect, atacul de paianjen este evitat in mare masura.


      Irigarea        

    Consumul de apa al soiei este cuprins intre 4800-6500 m3/ha.
    Primul moment critic pentru apa este la germinarea semintelor. In primaverile secetoase se aplica o udare de rasarire de 250-300 m3 apa/ha evitandu-se formarea crustei. Aceasta udare va influenta pozitiv actiunea erbicidelor reziduale nevolatile.
    Urmatoarele faze critice sunt: butonizarea, inflorirea, formarea si umplerea boabelor. Nu se recomanda irigarea dupa 20 august pentru a nu prelungi prea mult vegetatia.


      Recoltarea    

Image   

    Recoltarea fara pierderi este determinata de nivelarea terenului, densitatea culturii si insertia pastailor la minim 10 cm inaltime.
    Momentul optim de recoltare incepe cand umiditatea boabelor ajunge la 16% si se incheie inainte de a ajunge la 12%.

 

Actualizare: ( sâmbătă, 09 septembrie 2006 )
 
NOUTATI IN DOMENIU
AGENDA PERSONALA
Accesul restrictionat la aceasta sectiune.
Autentificare obligatorie.
MEMBRI CONECTATI
Nici un utilizator online
CEAS / CALENDAR
 

© Concept: Mangus 2006